Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κινησιοθεραπεία

Τι είναι η κινησιοθεραπεία;

Η κινησιοθεραπεία είναι μία θεραπευτική μορφή κίνησης ενεργητική ή παθητική η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ποικίλων σωματικών προβλημάτων, ενώ παράλληλα διαθέτει και προληπτικές ιδιότητες. Βασικοί στόχοι της κινησιοθεραπείας είναι η αποκατάσταση της καλής λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης και όλων των αρθρώσεων, η βελτίωση των σωματικών αντοχών, η ενδυνάμωση και η ελαστικότητα των μυών αλλά και η σταδιακή απώλεια βάρους.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη;

  • Πόνους στον αυχένα
  • Δισκοπάθεια
  • Ατροφία μυών
  • Πάρεση των άκρων
  • Παχυσαρκία
  • Χρόνιες καρδιολογικές και αναπνευστικές παθήσεις.
  • Νευρολογικές παθήσεις

Ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει κάποιες εξατομικευμένες ασκήσεις με τη βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή και σύμφωνα πάντα με τη διάγνωση του θεράποντος ιατρού. Ο ασθενής μπορεί να προχωρήσει κάνοντας μόνος του κάποιες ασκήσεις, ενώ με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί και κάποιο ειδικό μηχάνημα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιτήρηση από κάποιον ειδικό θεωρείται χρήσιμη. Στη συνέχεια, ο ασθενής μπορεί να ενταχθεί και σε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα ασκήσεων.

Η κινησιοθεραπεία βοηθά σε μεγάλο βαθμό τους ασθενείς που παραμένουν πολύ χρόνο στο κρεββάτι στην πρόληψη ή διόρθωση των ενδεχομένων παραμορφώσεων. Ειδικά προγράμματα κινησιοθεραπείας βελτιώνουν την ισορροπία και ευστάθεια του σώματος σε πολλές παθήσεις του νευρικού και μυικού συστήματος.

Σε τι βοηθάνε οι ισομετρικές και ισοτονικές ασκήσεις;

Επιτυγχάνεται η αύξηση της μυικής δύναμης και της αντοχής.

Οι λεγόμενες ισομετρικές ασκήσεις είναι ενεργητικές ασκήσεις που μαθαίνονται εύκολα, δεν χρειάζονται μηχανήματα, δεν απαιτούν χρόνο και βελτιώνουν το μυικό τόνο κατά την ανάπαυση, ενώ είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν και σε οξείες καταστάσεις, λόγω του ότι κατά την εκτέλεσή τους οι μύες δεν μεταβάλλουν το μήκος τους (απλή σύσπαση μυών χωρίς κίνηση της άρθρωσης).

Τέλος οι ισοτονικές ασκήσεις αποτελούν ενεργητικές ασκήσεις που αυξάνουν τη μυική ισχύ στη γωνία έλξης που επιδιώκουμε. Πλεονεκτούν σε σχέση με τις ισομετρικές διότι δεν είναι βαρετές, προσφέρουν κάποιο κίνητρο στον άρρωστο με την αύξηση του βάρους και βελτιώνουν και την μυική αντοχή. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε οξείες καταστάσεις.

Τι είναι η αναπνευστική κινησιοθεραπεία;

Η αναπνευστική κινησιοθεραπεία αποτελεί ειδικό κλάδο και εκτελείται από κατάλληλα εκπαιδευμένους φυσιοθεραπευτές με σκοπό την αρμονική συνεργασία των αναπνευστικών μυών με αποτέλεσμα καλό αερισμό των πνευμόνων και καλή παροχέτευση των βρογχικών εκκρίσεων.

Κατηγορία
Εικόνα
logo wide

Το Physio Restart, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και για όσο διάστημα διαρκεί η Πανδημία, τροποποιεί το πρόγραμμα του και τις προσφερόμενες υπηρεσίες με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη ασφάλεια και προστασία της υγείας των επισκεπτών και του προσωπικού, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα το ίδιο υψηλό επίπεδο τόσο στην αποκατάσταση όσο και στην θεραπεία, που είχε και πριν την κρίση της Πανδημίας. Για τον λόγο αυτό, η πρόσβαση στον χώρο επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν προηγουμένως επικοινωνήσει με την γραμματεία του Physio Restart για κλείσιμο ραντεβού και φυσικά ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες του εξειδικευμένου προσωπικού.

Η αυστηρότητα στην τήρηση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας, όπου αυτό απαιτείται, είναι για το καλό όλων και θα υπάρχει μέχρι και την πλήρη άρση των μέτρων.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την συνεργασία.