Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

P.N.F

(ιδιοδεκτικη νευρομυικη διευκόλυνση)

Τι είναι η Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Διευκόλυνση - PNF;

Η Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Διευκόλυνση - PNF (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation) είναι τεχνική διατάσεων που χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την μυϊκή ελαστικότητα. Η τεχνική μπορεί να εκτελεστεί ενεργητικά από τον ασθενή/αθλητή οπότε αυτή είναι και η έννοια της ιδιοδεκτικότητας. Μπορεί να εκτελεστεί όμως και από τον φυσικοθεραπευτή παθητικά όταν η κίνηση είναι μειωμένη ή αδύνατη.

Τι επιτυγχάνουμε με την τεχνική PNF;

Ο σκοπός της τεχνικής είναι να επαναφέρει το εύρος της κίνησης της άρθρωσης , την ενδυνάμωση των μυών και την εκτέλεση της κίνησης. Έρευνες απέδειξαν ότι η τεχνική αυτή είναι η πιο αποτελεσματική στην αύξηση του εύρους κίνησης.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί;

H Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Διευκόλυνση - PNF μπορεί να εφαρμοστεί σε μυοσκελετικές, νευρολογικές παθήσεις και μετεγχειρητικές καταστάσεις.

Παθήσεις όπως :

Νευρολογικές παθήσεις :

  • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Νόσος του Πάρκινσον
  • Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Μυοσκελετικές παθήσεις :

  • Αστάθεια ώμου
  • Κακώσεις γόνατος (ρήξη μηνίσκου , ρήξη χιαστού)
  • Κακώσεις ισχίου (αρθρίτιδα , αρθροπλαστική ισχίου)
  • Παραμορφώσεις σπονδυλικής στήλης (σκολίωση , κύφωση , λόρδωση)

Επίσης εφαρμόζεται με επιτυχία σε υγιή άτομα που αθλούνται ή αθλητές υψηλού επιπέδου μετά από την προπόνηση είτε για ενδυνάμωση είτε για αποθεραπεία.

Κατηγορία
Εικόνα
logo wide

Το Physio Restart, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και για όσο διάστημα διαρκεί η Πανδημία, τροποποιεί το πρόγραμμα του και τις προσφερόμενες υπηρεσίες με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη ασφάλεια και προστασία της υγείας των επισκεπτών και του προσωπικού, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα το ίδιο υψηλό επίπεδο τόσο στην αποκατάσταση όσο και στην θεραπεία, που είχε και πριν την κρίση της Πανδημίας. Για τον λόγο αυτό, η πρόσβαση στον χώρο επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν προηγουμένως επικοινωνήσει με την γραμματεία του Physio Restart για κλείσιμο ραντεβού και φυσικά ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες του εξειδικευμένου προσωπικού.

Η αυστηρότητα στην τήρηση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας, όπου αυτό απαιτείται, είναι για το καλό όλων και θα υπάρχει μέχρι και την πλήρη άρση των μέτρων.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την συνεργασία.